Projek Cuti Sem!
Assalamulaikum and hai!!
Minggu depan dini masuk kolej yayyy dapat kk12 siapa sama jumpa nanti hahahah lahhh😂
Cuti sem 3 bulan ni ofc lah bestttt banyak kot masa and kalau korang follow ig dini perasan lah kan dini selalu post story pasal kedai kopi.
Macam mana boleh terfikir nak berniaga kopi ni? minat buat kopi ke? actually nope dini tak terfikir langsung. Semua ni mula dengan soalan abah,
"Dini nak berniaga jual kopi tak?"- Abah
Dini mcm wuishh hahahhhaha ye lah mcm tiba-tiba kan? abah bagi dua pilihan kedai- Kopi Dua Darjat or Kodai Koffe. Dua-dua jujur nampak menarik lepastu abah kata kalau nak pergilah pm tanya semua and abah cadang ajak kawan sekali (sharepartner). Masa ni mcm ouh yaaaaaa seronok jugak buat dgn kawan kan? terus pm kawan dini tnya dan dia TERUS SETUJU?! kitaorg decide pilih kodai koffe sbb menu dia nampak lagi menarik and dah ada cawangan dkt melaka jadi senang.
Apalagi terus pm Kodai Koffe dkt FB and dia bagi number owner untuk berurusan. Dini tanyalah berapa harga kalau nak buka cawangan dan prosedur semua. Encik tu bagi proposal and dini tengoklah, okay menarik and harga pun murah jugak siap semua RM 3673. Jadi bahagi 2 modal kiranya sorang kena bayar RM1836.50. Encik tu tanya plan tapak perniagaan dkt mana- kitaorg plan dkt bukit baru yang area ninso tu sebab situ ramai orang jual makanan jugak.
Lepas ain dah bayar, dini terus transfer total duit and encik tu kata bagi masa 2minggu untuk HQ kumpul barang. Sambil2 tu dini mohonlah SSM sekali, kalau korang pelajar atau wargaemas dan nak daftar perniagaan (walaupun online) buatlah sebelum 31/12/21 sbb FREE!!! -Untuk pelajar hanya perlukan Surat Pengesahan Pelajar sebagai surat sokongan (kalau UM boleh email timbalan dekan)
Berkaitan tapak sebenarnya kitaorang tukar sebab dkt bukit baru tu ye memang ramai orang tapi jauh dgn tempat solat and tandas jadi susah. Abah cadang buat dekat depan petronas semabok, situ pun ramai orang jugak.
Encik tu tetapkan tarikh untuk kitaorg training dan ambil barang. Waktu training dari pukul 2-5pm je sekejap AAAA BESTTTT!!! excited weyh buat kopi yang macam tekan2 bekas davinci tuuu hahahaha dini buat air untuk orang betul2 you know gelabah dia fuh😂 Bayangkan encik tu kata,
"Ye kak nak air apa? Caramel Latte? Okay dini buat caramel latte"- Encik
Ah sudah mana satu krimer mana satu vanilla syrup hahahaha lambat betul dini buat air (hey first time okayyy dimaafkan👀) Tapi nasib baik ada dua orang pekerja dkt cawangan gangsa tu diorang tolong jugak thank youuu!
Encik tu siap buat seasonal menu yang belum keluar lagi tauuu OMO SEDAP!!! nama rahsia tapi dia punya rasa lebih kurang macam seasonal starbucks yang iced cloud caramel macchiato tu!
Lepas dah habis training pergi warehouse dkt Alor Gajah ambil barang dan dengar penerangan sop pengendalian bahan. Encik tu tunjuk cara dan ratio bancuhan kopi, krimer and coklat siap cara pembersihan semua.
Esoknya kitaorang keluar beli barang peralatan berniaga macam bekas straw, styroform ice box dll barang yang hq tak sediakan (sikit je sbb mostly disediakan)
Comments
Post a Comment